Monday, January 19, 2015

Drljača ponovo najbrže plivao

Drljača ponovo najbrže plivao

SRNA - 19.01.2015 14:47 
PRIJEDOR - Danijel Drljača je prvi od 55 plivača doplivao do Časnog krsta u rijeci Sani.
Više hiljada Prijedorčana učestvovalo je u bogojavljenskoj litiji i prisustovalo plivanju u rijeci Sani za Časni krst, a ponovo je najbrži bio Drljača, koji je prošlogodišnji pobjednik.
"Stvarno je bilo teško, jer je vodostaj ogroman i voda me je odnijela skroz ispod mosta. Krst je sam došao u moje ruke. Svaka čast svim momcima koji su se borili i svi koji su plivali su na neki način pobjednici", rekao je Drljača.
On je kao nagradu za svoju brzinu u spretnost u preplivavanju do obale rijeke Sane dobio zlatnik koji s jedne strane ima motive rođenja Isusa Hrista, a s druge grb Republike Srpske, kao i jerusalimski krst u vijencu od cvijeća do kojeg je prvi doplivao.
Gradonačelnik Prijedora Marko Pavić rekao je da grad i crkvena opština već drugu godinu na ovaj veliki hrišćanski praznik organizuju plivanje, te čestitao pobjedniku, kao i svim učesnicima.
"Pobjedniku čestitam, kao i svima koji su plivali u ovoj brzoj, mutnoj i hladnoj vodi. Ovo je lijep primjer kako se omladina čista srca bori za ovaj simbol - Časni krst", kaže Pavić.
Protojerej stavrofor Ranko Maletić prethodno je služio bogojavljensku liturgiju u Crkvi Svete Trojice, predvodio litiju, te obavio čin osveštanja vode.
"Iako su vremenski uslovi bili dosta loši, ovi hrabri momci nisu odustali od takmičenja. Prošlogodišnji pobjednik je i ove godine bio najuspješniji", rekao je Maletić.
On je rekao da Srbi žele da nastave tradiciju obilježavanja velikog pravoslavnog praznika.
U vrijeme plivanja temperatura vode u rijeci Sani iznosila je približno šest stepeni Celzijusovih, a vodostaj je bio 335 centimetara.
Među 55 plivača za skok u vodu zagrijavala se i jedna djevojka, ali, zbog visokog vodostaja, ipak nije zaplivala.

No comments:

Post a Comment