Thursday, January 8, 2015

ZIMSKI KAMP NA KOZARI OD 12. DO 16. JANUARA

ZIMSKI KAMP NA KOZARI OD 12. DO 16. JANUARA



Zimski kamp "Izviđači to mogu" okupiće na Kozari od 12. do 16. januara oko 90 izviđača iz BiH, Srbije i Crne Gore, najavio je starješina Odreda izviđača "Doktor Mladen Stojanović" Prijedor Ernest Badnjević.

"Potvrđeno je učešće izviđača iz Prijedora, Zenice, Visokog, Vareša, Beograda, Novog Sada, Bajine Bašte, Prijepolja i Nikšića, a očekujemo potvrdu učešća kolega i gostiju iz još nekih gradova", rekao je Badnjević.

Projekat prijedorskih i zeničkih izviđača "Izviđači to mogu" Ambasada SAD u BiH finansira sa 44.695 dolara, a predviđa da kroz šest masovnih jednodnevnih aktivnosti i dva višednevna interetnička kampa obuhvati 2.500 mladih.

Jednodnevne aktivnosti su po jedan porodični dan u Republici Srpskoj i u Federaciji BiH, susreti adolescenata iz BiH životne dobi od 11 do 15 godina, sajam izviđačkih kolekcionara i izviđačke pjesme, proljetni susreti djece i adolescenata BiH i instruktorski seminar za 20 mladih izviđača instruktora.

Višednevne aktivnosti su zimski kamp na Kozari i ljetni kamp na Boračkom jezeru, a sve aktivnosti odvijaju se od oktobra prošle do septembra ove godine.

Osim zeničkih i prijedorskih izviđača, ove godine u projektu učestvuju Udruženja građana Roma "Romano centro" Zenica, Udruženja Ukrajinaca "Kozak" Prijedor, Udruženje Slovenaca iz Sarajeva i Jevrejska zajednica u Zenici.

Osim međuentitetske razmjene mladih, izviđači će kroz ovaj projekat iskustva prenositi na nacionalne manjine, promovisati ravnopravnost među polovima, volonterizam i timski rad, te uključiti roditelje u aktivnosti djece i mladih.

Treću godinu zaredom američka Ambasada u BiH podržava saradnju prijedorskih i zeničkih izviđača. Ovogodišnji projekat "Izviđači to mogu" unaprijeđeni je model prethodna dva projekta "Jednostavno izviđaštvo" i "Stvaramo bolji svijet".


Izvor:http://rtvprijedor.com/newsPreview.aspxnewsCode=2270&newsHeading=ZIMSKI+KAMP+NA+KOZARI+OD+12.+DO+16.+JANUARA

No comments:

Post a Comment